Agile en Scrum: Toepasbaar op Communicatieprojecten?

In communicatie en public relations (PR), is het cruciaal om flexibel, responsief en effectief te zijn. Traditionele lineaire benaderingen van strategische communicatie en crisis PR zijn vaak ontoereikend om te voldoen aan de eisen van de moderne digitale samenleving. Bij Inmedia werken we regelmatig samen met programmeurs en specialisten voor grote webapplicatie projecten, waarbij we vaak de Agile-methoden, met name Scrum, toepassen. Scrum is een specifieke Agile-methodologie met duidelijke regels, rollen en ceremonies, en het biedt een gestructureerd raamwerk voor projectmanagement. Nu rijst de vraag of zo’n gestructureerd raamwerk ook kan worden toegepast op communicatieprojecten en waarom zouden we dit overwegen?

Agile en Scrum: Een Korte Inleiding

Agile is een flexibele benadering voor projectmanagement en productontwikkeling, die gericht is op iteratieve vooruitgang, samenwerking, en klantgerichtheid. Scrum is een van de meest populaire Agile-methodologieën. Scrum definieert duidelijke regels, rollen en ceremonies om teams te helpen effectief te werken.

Multidisciplinaire Teams

Een van de belangrijkste principes van Agile en Scrum is het werken in multidisciplinaire teams. In het geval van communicatiestrategieën en (crisis) PR betekent dit dat professionals met diverse vaardigheden en expertisegebieden samenwerken om snel en effectief te reageren op veranderende omstandigheden. Dit kan onder andere communicatie-experts, copywriters, grafisch ontwerpers, sociale media-beheerders en juridische adviseurs omvatten.

In de praktijk zou een communicatieteam Agile-methodologieën kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een social media-campagne te ontwikkelen. Het team zou bestaan uit experts op het gebied van strategie, inhoudscreatie, grafisch ontwerp en gegevensanalyse. Door in korte iteraties te werken, kunnen ze snel nieuwe inhoud maken, testen en optimaliseren op basis van realtime gegevens, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan veranderende trends en feedback van het publiek.

Duidelijke Taken en Verantwoordelijkheden

Een ander essentieel element van Agile en Scrum is het toewijzen van duidelijke taken en verantwoordelijkheden. In de context van communicatiestrategieën en crisis PR betekent dit dat elk teamlid weet wat van hen wordt verwacht en welke bijdrage ze leveren aan het algehele doel. Dit helpt verwarring te voorkomen en zorgt voor efficiënte samenwerking.

Bij het ontwikkelen van een communicatiestrategie kan bijvoorbeeld een Agile-team taken verdelen zoals het identificeren van doelgroepen, het creëren van inhoud, het beheren van sociale media-accounts en het monitoren van de resultaten. Elke teamlid is verantwoordelijk voor zijn of haar specifieke taak, maar werkt samen met anderen om het grotere geheel te realiseren.

Het Meten van Resultaten

Een van de meest krachtige aspecten van Agile en Scrum is de nadruk op het meten van resultaten en het voortdurend verbeteren van het proces. Dit geldt ook voor communicatiestrategieën en crisis PR, waarbij meetbaarheid essentieel is om de effectiviteit van de inspanningen te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Voor communicatiestrategieën kunnen Key Performance Indicators (KPI’s) worden vastgesteld om de prestaties te meten. Enkele voorbeelden van KPI’s zijn:

 • Bereik: Het aantal mensen dat de communicatie heeft bereikt via verschillende kanalen.
 • Betrokkenheid: De mate waarin het publiek interactie heeft met de inhoud, zoals likes, shares en opmerkingen op sociale media.
 • Conversie: Het aantal mensen dat overgaat tot gewenste acties, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het kopen van een product.
 • Reputatie: Het meten van de perceptie van het merk of de organisatie vóór en na de implementatie van de strategie.

 

Praktijkcasus: Agile in Crisis PR

Nu zullen we een voorbeeld bekijken waarin Agile- en Scrum-methodologieën worden toegepast op crisis PR.

Casus: Negatieve Publiciteit door product defect

Een fabrikant van elektronische apparaten wordt geconfronteerd met een crisis wanneer er berichten verschijnen over veiligheidsproblemen met een van hun producten. Het bedrijf moet snel en effectief reageren om de negatieve publiciteit aan te pakken en het vertrouwen van de consument te herstellen.

 1. Crisesprint Planning: Het bedrijf stelt onmiddellijk een crisisteam samen dat bestaat uit PR-professionals, juridische experts en technische experts. Ze definiëren de doelstellingen van de crisiscampagne, waaronder het minimaliseren van schade aan het merk en het verstrekken van nauwkeurige informatie aan de media en het publiek.
 2. Dagelijkse Crisisbijeenkomsten: Het team houdt dagelijkse bijeenkomsten om de voortgang te bespreken, problemen te identificeren en de berichtgeving te monitoren.
 3. Snelle Reactie op Media: Het team reageert snel op mediaverzoeken en voorziet journalisten van feitelijke informatie zonder giswerk om de juiste context te bieden.
 4. Realtime Monitoring van Sociale Media: Het team monitort sociale media-kanalen om de publieke opinie te volgen en te reageren op negatieve opmerkingen en zorgen.
 5. Rapportage en Evaluatie: Na de crisisperiode evalueert het team de resultaten, inclusief hoe snel ze hebben gereageerd op media-aanvragen, de toon van de mediaberichtgeving en publieksreacties op sociale media.

 

Door Agile- en Scrum-principes toe te passen, kan het crisisteam snel en effectief reageren op de situatie, de berichtgeving beheersen en het publieksvertrouwen herstellen.

Zijn er ook nadelen?

Hoewel Scrum en Agile-methodologieën veel voordelen bieden voor communicatieprojecten, zijn er ook enkele potentiële nadelen om rekening mee te houden:

 1. Complexiteit en Leercurve: Het implementeren van Scrum en Agile in communicatie vereist vaak een verandering in de bedrijfscultuur en processen.
 2. Onvoorspelbaarheid: Agile en Scrum benadrukken flexibiliteit en aanpassingsvermogen, wat betekent dat projectuitkomsten soms minder voorspelbaar kunnen zijn dan in traditionele projectmanagementbenaderingen.
 3. Tijdsdruk: De nadruk op het werken in korte iteraties kan leiden tot aanzienlijke tijdsdruk voor teamleden, vooral als er frequente veranderingen in prioriteiten zijn. Dit kan stress veroorzaken en de kwaliteit van het werk beïnvloeden.
 4. Risico’s bij Onvoldoende Communicatie: Agile en Scrum moedigen face-to-face communicatie aan, maar in de context van communicatieprojecten kunnen er situaties zijn waarin belangrijke stakeholders niet altijd beschikbaar zijn voor directe communicatie. Dit kan leiden tot misverstanden of een gebrek aan afstemming.
 5. Overdreven Flexibiliteit: In sommige gevallen kan te veel flexibiliteit leiden tot voortdurende veranderingen in prioriteiten en scope, wat resulteert in scope creep. Dit kan de oorspronkelijke doelstellingen van een communicatieproject ondermijnen.
 6. Niet Geschikt voor Alle Projecten: Agile en Scrum zijn misschien niet de beste keuze voor alle soorten communicatieprojecten. Voor projecten met zeer specifieke vereisten of diepgaand onderzoek kan een meer lineaire benadering geschikter zijn.
 7. Kosten: Het effectief toepassen van Agile en Scrum vereist vaak investeringen in training, tools en de juiste mensen. Voor sommige organisaties kunnen deze kosten een drempel vormen.
 8. Overmatige Nadruk op Processen: Soms kan de nadruk op Agile- en Scrum-processen leiden tot een situatie waarin teamleden meer gefocust zijn op het volgen van procedures dan op het leveren van waardevolle communicatieproducten.

 

Conclusie

Samenvattend kunnen Agile- en Scrum-methodologieën zeer waardevol zijn bij het ontwikkelen van communicatiestrategieën en het beheren van crisis PR. Deze benaderingen stellen organisaties in staat om snel te reageren, multidisciplinaire teams effectief te coördineren, duidelijke taken en verantwoordelijkheden toe te wijzen en resultaten te meten en te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de voor- en nadelen van Scrum en Agile sterk kunnen variëren afhankelijk van de specifieke context, de mate van implementatie en de betrokken teamleden. Het is essentieel om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen en te overwegen welke benadering het meest geschikt is voor een bepaald communicatieproject. Het kan ook nuttig zijn om hybride benaderingen te overwegen die elementen van zowel Agile als traditioneel projectmanagement combineren om de specifieke behoeften van het project te accommoderen.

Artikelen
About Koen Schouten
Ik ben geïnteresseerd door nieuwe technologieën en de optimale integratie ervan in het vakgebied van online marketing en communicatie. Mijn fascinatie drijft mij om voortdurend te streven naar innovatie en effectieve toepassingen in de snel evoluerende digitale wereld.
Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.