Het Belang van het Doormeten van Communicatiestrategieën

In de wereld van communicatie lijkt het soms alsof er een eindeloos spanningsveld bestaat tussen de kunst van het overtuigen en de exacte wetenschap van het meten. Veel communicatieadviseurs vertrouwen op hun intuïtie, hun zogenaamde “fingerspitzengefühl,” om te bepalen welke strategieën en tactieken werken en welke niet. Ze geloven dat ze instinctief weten hoe ze de doelgroep moeten bereiken en overtuigen. Maar is dat wel zo? Is intuïtie voldoende om succesvolle communicatiestrategieën te ontwikkelen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van het doormeten van communicatiestrategieën en waarom dit de norm zou moeten zijn, in plaats van een uitzondering.

Fingerspitzengefühl versus Data-Driven Besluitvorming

Laten we beginnen met het begrip “fingerspitzengefühl.” Het is een Duits woord dat zich vertaalt naar “gevoel in de vingertoppen” en wordt vaak gebruikt om de intuïtieve vaardigheid te beschrijven die sommige mensen lijken te hebben om beslissingen te nemen op basis van ervaring en instinct. Veel communicatieadviseurs vertrouwen op dit fingerspitzengefühl bij het ontwikkelen van strategieën, omdat ze geloven dat ze begrijpen wat hun doelgroep wil en hoe ze deze kunnen bereiken.

Hoewel intuïtie zeker waarde heeft, kan het gevaarlijk zijn om volledig te vertrouwen op deze benadering. Intuïtie is subjectief en kan worden beïnvloed door persoonlijke voorkeuren en vooroordelen. Wat voor de ene adviseur intuïtief juist lijkt, kan voor een andere totaal verkeerd zijn. Dit leidt tot inconsistentie en onzekerheid in communicatiestrategieën.

Aan de andere kant hebben we data-driven besluitvorming, waarbij beslissingen worden genomen op basis van harde feiten en meetbare resultaten. Het doormeten van communicatiestrategieën stelt communicatieprofessionals in staat om te beoordelen wat echt werkt en wat niet. Het zorgt voor objectieve inzichten en maakt het mogelijk om strategieën aan te passen op basis van feitelijke gegevens.

Het Gebrek aan Doormeten: Een Gemeenschappelijk Probleem

Een veelvoorkomend probleem in de wereld van communicatie is het gebrek aan doormeten. Veel communicatieadviseurs zijn druk bezig met het creëren van content, het posten van berichten op sociale media en het lanceren van campagnes zonder ooit de effectiviteit ervan te meten. Waarom gebeurt dit? Er zijn verschillende redenen:

Onbekendheid met Meetmogelijkheden

Sommige communicatieprofessionals zijn eenvoudigweg niet bekend met de uitgebreide meetmogelijkheden die beschikbaar zijn. Ze weten misschien niet hoe ze webanalysetools zoals Google Analytics moeten gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag van hun online publiek. Dit gebrek aan kennis kan leiden tot gemiste kansen voor optimalisatie.

Gemakzucht

Een andere reden voor het niet doormeten van communicatie is gemakzucht. Het kan verleidelijk zijn om gewoon door te gaan met wat al bekend is, zonder de moeite te nemen om gegevens te analyseren en strategieën aan te passen. Dit kan resulteren in verspilde middelen en gemiste kansen voor verbetering.

Cultuurverschillen

Er is ook een cultureel aspect aan dit probleem. Het vakgebied communicatie heeft vaak een alfa-mentaliteit, waarin creativiteit en intuïtie worden gewaardeerd. Aan de andere kant staat de wereld van data-analyse en meten meer bekend als een bèta-gebied. Dit kan leiden tot een kloof tussen degenen die geloven in intuïtieve benaderingen en degenen die de kracht van data benutten.

Waarom Moeten We Communicatiestrategieën Doormeten?

Het meten van communicatiestrategieën is van essentieel belang om verschillende redenen:

 1. Objectieve Besluitvorming
  Door gegevens te verzamelen en te analyseren, kunnen communicatieprofessionals beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van vermoedens. Dit leidt tot meer objectieve en doelgerichte strategieën.
 2. Optimalisatie van Middelen
  Het doormeten van communicatieactiviteiten helpt bij het identificeren van wat wel werkt en wat niet. Hierdoor kunnen middelen worden geoptimaliseerd en kunnen ineffectieve tactieken worden gestopt, wat kostenbesparingen oplevert.
 3. Doelgroepinzicht
  Data-analyse biedt diepgaand inzicht in het gedrag en de voorkeuren van de doelgroep. Dit stelt communicatieprofessionals in staat om beter aan te sluiten bij de behoeften van de doelgroep en relevante inhoud te leveren.
 4. Prestatiemeting
  Het meten van communicatieprestaties stelt organisaties in staat om hun succes en voortgang in de loop van de tijd te volgen. Dit is cruciaal om te beoordelen of communicatiedoelstellingen worden bereikt.
 5. Continu Leren en Verbeteren
  Doormeten bevordert een cultuur van continu leren en verbeteren. Het stelt teams in staat om voortdurend hun strategieën aan te passen op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden.

Kennis Toegankelijk voor Iedereen

Een ander belangrijk aspect van het meten van communicatiestrategieën is het delen van kennis binnen de organisatie. Vaak is het geval dat het talent voor communicatie in het brein van één communicatieadviseur ligt, wat een risico vormt als die persoon vertrekt. Het is van cruciaal belang om strategieën in documenten vast te leggen, inclusief de doelen, meetbare indicatoren en evaluatiemethoden. Op deze manier blijft de kennis binnen de organisatie beschikbaar voor iedereen en is er geen afhankelijkheid van één persoon.

Hoe Kunnen We Communicatiestrategieën Doormeten?

Om communicatiestrategieën effectief te meten, moeten communicatieprofessionals bekend zijn met de beschikbare tools en methoden. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Doelstellingen Definiëren
  Bepaal duidelijke en meetbare doelstellingen voor je communicatiestrategie. Dit kan het verhogen van websiteverkeer, het vergroten van het aantal abonnees, het verbeteren van de merkbekendheid of het stimuleren van conversies omvatten.
 2. Kies de Juiste Tools
  Maak gebruik van webanalysetools zoals Google Analytics, socialemediametrics en e-mailmarketingstatistieken om gegevens te verzamelen over de prestaties van je communicatiekanalen.
 3. Implementeer Trackingcodes
  Zorg ervoor dat je trackingcodes correct implementeert op je website en andere digitale platforms. Dit stelt je in staat om gedetailleerde gegevens over bezoekers en hun gedrag te verzamelen.
 4. Meet en Analyseer Gegevens
  Verzamel en analyseer regelmatig gegevens om de voortgang naar je doelstellingen te volgen. Let op belangrijke indicatoren zoals verkeersbronnen, conversiepercentages, klikfrequenties en meer.
 5. Pas Aan en Optimaliseer
  Op basis van je analyse pas je je communicatiestrategie aan. Stop met activiteiten die niet effectief zijn en vergroot diegene die positieve resultaten opleveren.
 6. Rapportage en Delen van Inzichten
  Deel de resultaten en inzichten met belanghebbenden binnen de organisatie. Dit bevordert transparantie en helpt bij het nemen van gefundeerde beslissingen.

Conclusie: Van Intuïtie naar Inzicht

Het meten van communicatiestrategieën is geen optionele luxe, maar een noodzakelijke stap om succes te garanderen. Het fingerspitzengefühl van een enkele communicatieadviseur kan waardevol zijn, maar het kan nooit de kracht vervangen van gegevens en meetbare resultaten. Door doormeten een integraal onderdeel te maken van het communicatieproces, kunnen organisaties effectiever en efficiënter communiceren met hun doelgroepen. Het delen van kennis en het creëren van een data-gedreven cultuur zorgen ervoor dat communicatiesuccessen niet afhankelijk zijn van individuen, maar van de collectieve inspanning van het hele team. Kortom, laten we de transitie maken van intuïtie naar inzicht en de communicatiestrategieën van morgen bouwen op basis van harde gegevens en meetbare resultaten.

Artikelen
About Koen Schouten
Ik ben geïnteresseerd door nieuwe technologieën en de optimale integratie ervan in het vakgebied van online marketing en communicatie. Mijn fascinatie drijft mij om voortdurend te streven naar innovatie en effectieve toepassingen in de snel evoluerende digitale wereld.
Text Widget
Aliquam erat volutpat. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Integer sit amet lacinia turpis. Nunc euismod lacus sit amet purus euismod placerat? Integer gravida imperdiet tincidunt. Vivamus convallis dolor ultricies tellus consequat, in tempor tortor facilisis! Etiam et enim magna.